L O T O S

Tokom dugog istorijskog perioda u Kini su mala ženska stopala posmatrana kao još jedan polni organ. Izazivala su požudu i estetsko zadovoljstvo.
Ružna devojka ukoliko je imala mala stopala, nije trebala da brine da se neće udati.
Opet, ako bi imala velika stopala, mogla je da bude lepotica, njena udaja bi bila neizvesna.
Njihova izuzetna važnost, ženama je određivala sudbinu, pa je to shvatano veoma ozbiljno.

Mala stopala i lepo lice bili su pojam lepote.

Devojčicama su oko pete godine života počinjali da ih vezuju i svakog dana sve čvršće stežu zavojima. Platno dugačko oko tri metra obavijano je oko celog stopala, osim palca, sve dok se kosti ne izlome i prsti ne saviju nadole.
Ideal lepote bila su stopala u obliku lotosa, dužine od jednog pedlja.

3 thoughts on “L O T O S

  1. Pojam ljepote kroz istoriju… tu bi moglo što-šta da se raspreda, u nedogled, i opet bi se potucali sa različitim mišljenjima i ukusima svih fela, koje opet nije lako dosegnuti . Dostići jedan pojam ljepote, znači uništiti sve ostale nijanse i mogućnosti koje su nam prividno na raspolaganju, da biramo. U stvari, biti u jednom smislu lijep, razbrčemo cijelu paletu išaranu bojama kojima smo se priklonili i o kojima uzimamo za pravo da sudimo, po sopstvenim principima nekakve mode za oboje, koja u suštini ne postoji. Ako sam po ovim kanonima, za drugo sam neprihvatljiv i ružno… prividno ružno je još jača moja misija. A ako sam, da kažem bez obzira i pozornosti, kao i prava da skrečem pažnju i simpatije na sebe, nonšalantan po samoj svojoj prirodi i iskustvu prema takvim osvjedočeno površnim stvarima, kakva je prolazna ljepota od jednog maha leptirovih krila, onda sam privlačan oku i srcu koji žele da me zadrže, prisvoje sebi baš onoliko koliko im nikad ne pripadam u svoj svojoj težini privlačnosti pod pritiskom… strasti i erotike koji ljepoti jedino nedostaju, ako je čista i potpuna, isključiva sama po sebi, a nije, jer jedina na ovom svijetu ne može istovremeno biti i potpuna i prazna ljepota. Znam, ima vrsta i vrsta ljepote, ali sama Kina je čudo, svojom surovom ljepotom lica, veličinom, brojnošću svaga i svačega… ali i malim, ograničenim, da ne kažem (po)vezanim stopalima… u svoj svojoj “rugobi”.

    Liked by 1 person

    1. Šta li bi rekle “Žene-žirafe” na stopala u obliku lotosa i obrnuto. Mnogo je primera različitih pojmova lepote i tema je zaista neiscrpna.

      Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s