A M O U R

Ljubav je ključna i neiscrpna tema od kako je čovek počeo da zapisuje svoja zapažanja i osećanja. Kroz vreme je različito doživljavana i opisivana. U svim krajevima sveta, od Dalekog istoka preko cele zemaljske kugle, pa u krug, ljubav govori univerzalnim jezikom.
Kako o njoj govori Frederik Begbede savremeni francuski pisac, često izaziva smeh. Navodi nas da se zamislimo, pa i da se pronađemo u nekim primerima.

“Putem knjige možemo da se obratimo onima sa kojima nismo u stanju da razgovaramo.”, kaže Begbede. “Posao pisca sastoji se u tome da približi stvari koje na prvi pogled ne stoje ni u kakvoj vezi jedna s drugom.”

Mislim da nema čoveka koji ne voli da čita o ljubavi. Čak i oni koji je nikada nisu doživeli i osetili, a smatram da su retki, vole da nešto saznaju, otkriju. Ljubav spaja nespojivo, čini nezamislivo, nestvarna je, romantična, bolna. Neko veruje da su oni koji vole mazohisti. Drugi kažu da opasna i da od nje treba bežati glavom bez obzira, neki joj se predaju ne razmišljajući.
Evo par rečenica Frederika Begbedea o ljubavi.

“Ljubav mora biti strastvena, neuslovljena, stapajuća i ljubomorna makar kratko trajala.”

“Ljubav ima prioritet nad svim drugim stvarima u životu.”

“Ako želite da privučete nečiju pažnju treba da ga ostavite.”(za ovaj savet, baš nisam sigurna da je pametan)

“Ljubav je unapred izgubljena bitka.”

Begbedeov “Recept da ti bude bolje” u romanu Ljubav traje tri godine:

13308563_10206793566739988_220975175893697986_o

2 thoughts on “A M O U R

  1. Igre i igrice, vruće i hladno…Potpuno besmislen savjet, ali koristi… kome? onom ko bježi: od ljubavi, do mržnje, obaveza i odgovornosti, neograničene povezanosti i bezgriješnog osjećaja potrebe za nekim ko ti uvijek nedostaje, pa makar bio uz tebe i kraj tebe, neko ko te pridržava i podržava… kao voda na kojoj se spretno održavaš ukoliko imalo znaš da plivaš, a ona nije suviše duboka, brza ili hirovito virovita… jer, tada vuče ka dnu, baš kao i velike visine od kojih ti se zavrti u glavi… mada, oni koji su u ljubavi uvijek pate od vrtoglavice i nedostatka smisla za mjeru i odraz, te stvarnosti o kojoj učimo a ništa opet ne znamo. Ljubav, i par, su kao sjena, što više trčiš za njom, ona sve više bježi od tebe, a čim joj okreneš leđa, ona trči za tobom- tako kažu neki. Treba li da trčimo za nekim, da bismo mu dokazali svoju ljubav? Ne, samo ga prepustite drugom… i zauvijek je vaš, u mislima, na daljinu… i na sto drugih načina koji se ponavljaju a nikad niste ni čuli za njih, niti ste u stanju da ih sakrijete ili prenesete nekome; tajna ili laž… samo se prepustite i uživajte u božijim darovima. kad vam je već dato da umirete polako od ljubavi ili uprkos njoj. Ima vremena, doći će, vuči ćete je za rukav, ali biće kasno. Teško onom ko je došao prvi.

    Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s